Roddklubben cyklar vidare

Onsdagens cykelutflykt blev en mycket givande utflykt.

Samling i Långnäs

Lite före Auroras avgång kl. 10 samlades 24 pigga ”roddare” i Långnäs för onsdagens cykelutfärd. När ytterligare två ”roddare” anslöt sig till gänget i Kasnäs så blev vi 26 ”roddare” som satte kurs mot Högsåra – nästan två fulla kyrkbåtar.

På Kasnäslandet tog de flesta av gänget den gamla Svartnäsvägen till Högsårafärjan i Svartnäs. Med cykel gick det nog bra, men dagens bilar passar kanske inte så bra för den vägen. De av deltagarna som hade ögonen med sig fick eventuellt också se en glimt av klapperstensfälten i Svartnäs.

Lite nytt och lite gammalt om Högsåra by

På Högsåra tog vi en första paus mitt i byn för att lite orientera oss och få lite information om byn nu och förr. Vi hade ju Vivan, vars far kom från Grisars i Högsåra, med på cykelturen och så stötte vi på bekanta Högsårabor som kunde berätta lite om byn i dag.

Vi hör till byns inventarier

Därefter fortsatte utflykten till Högsåra begravningsplats, som trots att den inte varit i användning så länge ännu berättar en hel del. Bl.a. kunde vi konstatera att Högsåra nog säkert tack vare sjöfarten och lotsverksamheten fått influenser från en vidare värld än många andra byar och öar i trakten. Vad sägs om att personer med namn som Ena Gondola ligger begravda där.

Ett namn med internationell klang

Och sen blev det dags för lunch på Farmors café. Tack vare eller kanske man borde säga på grund av den tid vi lever detta år så fick var och en beställa rätt enligt egna preferenser vilket kanske gjorde till lite mer än en helt vanlig utfärdslunch. Var och en kunde själv beställa just vad hen ville smaka på från caféets läckra meny.

Roddklubben rekommenderar lunchen på Farmors café

Efter lunchen stod Kejsarhamnen och Lotsmuseet i tur. Utflyktsdeltagarna kunde genast konstatera att hamnen verkar vara lika populär idag som förr, full med båtgäster. På Lotsmuseet fick vi en guidad tur om lotsverksamheten och vad allt den fört med sig för Högsåra. Så länge lotshemmanet var kopplat till lotsverksamheten så kan man förstå att lotsuppgiften gick från far till son, men så fortsatte det även efter att lotsarna fick lösa in sina hemman. Vi lärde oss också att lotsverksamheten var så mycket mer än bara lotsandet, man skulle se efter och sköta farlederna. Ett jobb som innehöll allt från skogsarbete på vintern för att få virke till alla sjömärken som måste förnyas varje vår, vilket låter oss förstå att lotsverksamheten gav arbete åt fler än bara lotsarna.

Roddklubben lyssnar på rekommenderad distans

Efter besöket på Lotsmuseet som berättar om den verksamhet som gav välfärd åt Högsåra så kunde de av utflyktsdeltagarna som så ville besöka Beatas stuga, ett litet museum över hur livet kunde gestalta sig för dem som kanske inte hade det lika väl som lotsarna. Och i Beatas stuga kunde man bekanta sig med hur kanske något mindre välbeställda damer levt livet i slutet av 1800- och början av 1900-talet. Inte var det alltid så hävt.

Som sista punkt på utfärdens officiella program stod en obligatorisk vätskepaus på Rumpan bar – ett obligatorium för törstiga ”roddare”. En både njutbar och välsmakande paus i cyklandet.

På hemvägen, som för de flesta skedde längs Svartnäsvägen, gjordes även ett antal studiebesök på diverse utskänkningsställen såsom Källarvinden och Kasnäs Marina och kunde konstatera att svalkande drycker smakar bra även på andra ställen än i Hitis och Rosala.

En sista före hemfärden

Roddklubben tackar Högsåra för det varma fina mottagandet vi fick och för ett givande program för cykelutflykten.

Nästa onsdag den 22.7.2020 gör vi en cykelutflykt till kapellplatsen vid Kyrksundet och en tur ut till gamla prästgården i Stubbnäs.

Denna gång samlas vi vid kapellplatsen vid Kyrksundet kl. 18:00 och därefter fortsätter turen ut mot Stubbnäs. Vi vet ännu inte om vi kan komma in på prästgården, men de som kommer med på utflykten får i alla fall veta var prästen fordom bodde och var man då gick i skriftskola.

Efter cykelturen väljer deltagarna själva var de gör sin sista vätskepaus för den turen

Och därefter gör vi en cykeltur varje onsdag fram till den 29.7.2020

OBS! Roddklubben rekommenderar att utflyktsdeltagarna använder cykelhjälm!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s